Drive-In’ GO BABY GO Belgium by VIVES

29 mei 2019 21:10

Hogeschool VIVES en University of Central Florida ontwikkelen aangepaste speelgoedwagentjes voor kinderen met beperking

‘Drive-In’ GO BABY GO Belgium by VIVES, 15 mei 2019

Het is belangrijk dat ieder kind kan bewegen en zich van daaruit ook verder kan ontwikkelen. Aangezien een kind met een mobiliteitsbeperking vaak ontwikkelingskansen mist, hebben verschillende opleidingen binnen Hogeschool VIVES de handen in elkaar geslagen en samen met hun internationale collega-docenten van de University of Central Florida (USA) ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ ontwikkeld. Hierbij worden elektrische speelgoedwagentjes aangepast aan de individuele noden van een kind met een mobiliteitsbeperking. Na de succesvolle lancering van dit project in oktober 2 jaar geleden in het Zorglab van Vives worden er dit jaar, en dit is voor het derde jaar op rij deze keer vijf autootjes afgeleverd aan de kinderen die de voorbije weken zorgvuldig werden uitgekozen. De derde drive-in vindt plaats op woensdag 15 mei om 16u in de campus Brugge, Xaverianenstraat 10. De vijf autootjes worden deze keer gesponsord door Service-club Fifty-One Knokke-Heist.

Op basis van observatie en testing van de kinderen en gesprekken met de ouders worden de individuele noden van het kind vastgesteld. Daarmee gaan vervolgens de studenten en docenten van diverse VIVES-opleidingen zoals ergotherapie, logopedie, zorgtechnologie en elektronica en ICT aan de slag. Aanpassingen m.b.t. het zitcomfort en ondersteuning, besturingsmogelijkheden … worden uitgevoerd. Via deze aanpassingen aan het wagentje kan ook elk kind met een mobiliteitsbeperking de wijde wereld verkennen en exploreren. Verder onderzoek moet uitwijzen of zoals we verwachten hierdoor ook hun sociaal-communicatieve ontwikkeling een duwtje in de rug krijgt.

Alle kosten van aankoop van het wagentje tot en met de aanpassingen hiervan worden gefinancierd via sponsoring, zodat de ouders en familie van het kind geen (extra) kosten moeten maken die een potentiële rem kunnen zijn. Daarom blijft ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ op zoek gaan naar extra sponsoring zodat er ook in de toekomst opnieuw tegemoet gekomen kan worden aan nieuwe zorgvragen van ouders en kinderen met een beperking.