SOCIALE DOELEN GESTEUND DOOR FIFTYONE INTERNATIONAL CLUB KNOKKEHEIST VOOR 2019

Fifty-One Knokke-Heist doneert cheque voor praatcafé Dementie!

Fifty-one club Knokke-Heist op kruissnelheid met voorzitter Jan Lambert en zijn 17 geëngageerde leden.

Fifty-One club Knokke-Heist is een serviceclub met als rode draad de “dienst aan de gemeenschap”. De club stelt zich tot doel één of meerdere projecten ten dienste van de gemeenschap te ondersteunen. Zeker niet door zich te beperken tot een geldinzameling onder de leden maar vooral door een persoonlijke inzet ten gunste van de gemeenschap.

Fifty-One club Knokke-Heist gaat in 2019 opnieuw volop voor zijn dienst aan de gemeenschap en hun steun aan sociale projecten. Met de opbrengst van de Tentuinstelling in 2018 overhandigt Fifty-One Knokke-Heist een cheque ter waarde van € 1051 voor “Het Praatcafé Dementie”, een initiatief van de vzw Seniorenadviesraad Knokke-Heist.

Hiermee probeert men het taboe rond deze hersenaandoening te doorbreken. Tevens probeert men tegemoet te komen aan de noden van vooral de personen in de omgeving van de persoon met dementie. Deze mensen helpen om beter te leren omgaan met dementie. Voor hen wordt jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd waarop ze met al hun vragen terecht kunnen.

Het praatcafé geeft lezingen vooral gericht op mantelzorgers, familieleden, vrienden en hulpverleners van personen met dementie. Gezien het beperkt budget worden er momenteel drie vergaderingen per jaar georganiseerd.

Fifty-One club Knokke-Heist wil graag het Praatcafé Dementie steunen. Er staan nog een aantal projecten op stapel en samen met onze steun kunnen we misschien enkele zaken vooruit helpen.

Op de foto herkennen we de voorzitter Fifty-One Knokke-Heist Jan Lambert(rechts) die de cheque overhandigt aan Walter Bague(links), voormalig secretaris Seniorenadviesraad en voorzitter van de werkgroep dementie. Uiterst links herkennen we Andre Breckx, voorzitter Seniorenadviesraad en Karel Hermans, medewerker van de Dienst Welzijn, Sociaal Huis Knokke-Heist. Zij worden geflankeerd door de leden van Serviceclub Fifty-One Knokke-Heist met vlnr Bernard Thiel, Geert Debruyne, Yves Coucke, Peter Coppens, Rob Maus en Marc Verhaeghe.Hogeschool VIVES en University of Central Florida ontwikkelen aangepaste speelgoedwagentjes voor kinderen met beperking

‘Drive-In’ GO BABY GO Belgium by VIVES, 15 mei 2019

Het is belangrijk dat ieder kind kan bewegen en zich van daaruit ook verder kan ontwikkelen. Aangezien een kind met een mobiliteitsbeperking vaak ontwikkelingskansen mist, hebben verschillende opleidingen binnen Hogeschool VIVES de handen in elkaar geslagen en samen met hun internationale collega-docenten van de University of Central Florida (USA) ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ ontwikkeld. Hierbij worden elektrische speelgoedwagentjes aangepast aan de individuele noden van een kind met een mobiliteitsbeperking. Na de succesvolle lancering van dit project in oktober 2 jaar geleden in het Zorglab van Vives worden er dit jaar, en dit is voor het derde jaar op rij deze keer vijf autootjes afgeleverd aan de kinderen die de voorbije weken zorgvuldig werden uitgekozen. De derde drive-in vindt plaats op woensdag 15 mei om 16u in de campus Brugge, Xaverianenstraat 10. De vijf autootjes worden deze keer gesponsord door Service-club Fifty-One Knokke-Heist.

Op basis van observatie en testing van de kinderen en gesprekken met de ouders worden de individuele noden van het kind vastgesteld. Daarmee gaan vervolgens de studenten en docenten van diverse VIVES-opleidingen zoals ergotherapie, logopedie, zorgtechnologie en elektronica en ICT aan de slag. Aanpassingen m.b.t. het zitcomfort en ondersteuning, besturingsmogelijkheden … worden uitgevoerd. Via deze aanpassingen aan het wagentje kan ook elk kind met een mobiliteitsbeperking de wijde wereld verkennen en exploreren. Verder onderzoek moet uitwijzen of zoals we verwachten hierdoor ook hun sociaal-communicatieve ontwikkeling een duwtje in de rug krijgt.

Alle kosten van aankoop van het wagentje tot en met de aanpassingen hiervan worden gefinancierd via sponsoring, zodat de ouders en familie van het kind geen (extra) kosten moeten maken die een potentiële rem kunnen zijn. Daarom blijft ‘GO BABY GO Belgium by VIVES’ op zoek gaan naar extra sponsoring zodat er ook in de toekomst opnieuw tegemoet gekomen kan worden aan nieuwe zorgvragen van ouders en kinderen met een beperking.


Dag van de zoo in Planckendael

Op zaterdag 1 juni jongstleden trokken we erop uit naar de zoo in Planckendael. Dit is een nationaal initiatief van Fifty-One International, speciaal gericht op kinderen en volwassenen met een beperking. Per persoon mocht ook een begeleider aanwezig zijn. We vertrokken goed gemutst en onder een stralende zon met de bus richting Planckendael. 58 personen tekenden paraat voor deze speciale dag! Alles was tot in de puntjes geregeld. Rondleiding met een gids, een aangepast middagmaal, de busrit, enz… Fifty-One Knokke-Heist nam voor onze groep en deze dag alle kosten voor haar rekening: de busrit, de toegang, de maaltijden, … Op de foto zien we heel wat enthousiaste gezichten. Voor Knokke-Heist konden we rekenen op de aanwezigheid van de mensen van Het Boothuis, het RTH, Het Vlot en Het Baken en Brick by brick. Allemaal samen keerden we moe maar tevreden naar huis terug. Het was voor alle deelnemers een geslaagde en onvergetelijke dag!